China

Algemene informatie China

Officiële naam: Volksrepubliek China (Zhonghua Renmin Gongheguo)
Oppervlakte: 9,6 miljoen km² (ca. 255x Nederland)
Ligging: In het oosten van Azië grenzend aan Mongolië, Rusland, Noord, Korea,Vietnam, Laos, Myanmar, India, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afghanistan,Tajikistan, Kyrgyzstan en Kazakstan
Hoofdstad: Beijing
Inwoners: 1,5 miljard
Taal: (Mandarijn-)Chinees, Wu, Kantonees, Xiang, Min, Kejia, Gan, Engels
Staatsvorm: Volksrepubliek
Valuta: Yuan
Tijdverschil: In de winter is er een tijdsverschil van +7 uur, in de zomer van +6 uur

TIP!  Chinese menukaart
Het is gebleken dat het soms erg lastig is om eten te bestellen in China, vooral omdat de meeste menukaarten compleet uit Chinese karakters bestaan. We hebben nu altijd een kopie bij ons van een Chinees/Nederlandse menukaart, zodat we altijd iets aan kunnen (laten) wijzen en dan in ieder geval ongeveer weten wat we bestellen!

Download hier de: Chinees/Nederlandse menukaart.pdf

2002 – Beijing – Xi’an – Chengdu – Yangse Cruise – Shanghai
2007 – Hong-Kong
2010 – Hangzhou – Beijing – Xi’an – Luoyang – Nanjing –
Suzhou – Shanghai – Hangzhou

In september 2010 hebben we een rondreis van 16 dagen door China gemaakt. Deze keer hebben we (een beetje tegen onze principes in) een georganiseerde reis geboekt. Omdat we al een groot deel van de bezienswaardigheden op onze eerdere reis door China (in 2002) gezien hebben,  hebben we niet alle excursies mee gemaakt met de groep, maar zijn we regelmatig op eigen houtje Beijing en Shanghai gaan verkennen. Hieronder kun je het complete dagprogramma van deze reis lezen. Reisprogramma 16 dagen China – september 2010

1e dag – Amsterdam-Hangzhou
We vliegen comfortabel met KLM van Amsterdam naar Hangzhou. 2e dag – Hangzhou
Na aankomst in Hangzhou volgt de transfer naar het hotel. De rest van de dag kunt u Hangzhou op eigen gelegenheid verkennen.
3e dag – Hangzhou-Beijing
Een mooie dag voor de boeg. We maken een een boottocht over het Westmeer, omgeven door bergen. Op de oevers zien we pagodes, tempeltjes en paviljoens. Ook bezoeken we de Pagode van de Zes Harmonieën, het boeddhistische Lingyin klooster (één van de grootste tempels van China) en een theeplantage. Aansluitend volgt de transfer naar het station voor de treinreis naar Beijing, de hoofdstad van China (nachtrit).
4e dag – Beijing
Aankomst in Beijing. Na aankomst rijden we naar het hotel waar we de komende twee nachten doorbrengen. Na het ontbijt bewonderen we de Verboden Stad, gelegen aan het immense Plein van de Hemelse Vrede. Van hieruit bestuurden 24 keizers uit de Ming- en Qingdynastie tussen de 15e en 20e eeuw het land. Pas sinds 1949 is het gewone stervelingen toegestaan de Verboden Stad te bezoeken. Ook het Zomerpaleis komt vandaag aan bod. Dit indrukwekkende complex ligt even ten noorden van de stad Beijing, aan de voet van de Wan Shouberg en direct aan het lieflijke Kunming­meer. Het complex dateert uit de 12e eeuw, werd in de 19e eeuw door kolonialisten geplunderd en later weer in haar oude glorie hersteld. Bezienswaardig zijn onder andere de Hal van het Eeuwige Leven, de vele honderden meters lange wandelgalerij vol beschilderingen en de marmeren boot. In de avond is het mogelijk om een Kongfu Show te bezoeken.
5e dag – Beijing
Vrije dag in Beijing. Of kiest u voor de prachtige facultatieve excursie (maakt deel uit van het excursiepakket!) met aandacht voor de Grote Muur, de Heilige Weg en de Ming Graven? `s Ochtends nemen we dan allereerst een kijkje bij een cloisonnée-fabriek, waar we kunnen zien hoe de bevolking dit traditionele ambacht nauwkeurig uitoefent. Vervolgens via de Heilige Weg naar de vallei waar 13 van de 16 keizers uit de Ming­dynastie begraven liggen. Eén van de graven is voor bezoek blootgelegd. We sluiten deze fascinerende dag af met de Grote Muur, die 75 km buiten Beijing is gelegen en dateert uit de 3e eeuw voor Christus. Deze machtige, wereldberoemde muur is één van de meest opmerkelijke menselijke prestaties en één van de belangrijkste monumenten van de Chinese beschaving. Al in de vijfde eeuw voor onze jaartelling werden er verschillende op zichzelf staande muren gebouwd, ter bescherming tegen invallen van nomadische volkeren uit het noorden. In 221 voor Christus moesten deze stukken aaneengevoegd worden. Gedurende een periode van ca. 10 jaar werkten meer dan 300.000 man aan deze operatie. Vele bouwers verloren hun leven hierbij en hun lichamen werden in de Muur begraven. De huidige Muur, grotendeels in verval geraakt, is maar liefst 6.700 km lang (slechts een klein gedeelte hiervan is deels gerestaureerd en voor toeristen toegankelijk gemaakt)! Een stukje wandelen over deze indrukwekkende Muur is zeker aan te raden (neemt u goede wandelschoenen mee)! Geniet van het uitzicht over de omringende groene heuvels of van het mysterieuze sfeertje indien de Muur in mist gehuld is! Vanavond kunnen de liefhebbers deelnemen aan een traditioneel Pekingeend diner.
6e dag – Beijing-Xi’an
Vrije dag om Beijing op eigen gelegenheid te verkennen of om een facultatieve excursie naar de prachtige Tempel van de Hemel te maken (behoort tot het facultatieve excursiepakket!). Hier kwam de keizer vroeger eens per jaar bidden voor een goede oogst. We rijden vervolgens naar het station, waar we aan boord gaan van de trein naar Xi’an (nachtrit), ooit de grootste stad op aarde en gedurende 13 dynastieën de hoofdstad van China. Er zijn talrijke kunstschatten en andere culturele en historische bezienswaardigheden die getuigen van dit rijke verleden. Optioneel is er vanmiddag een tour door de hutong, de traditionele woonwijken van Beijing. Verbaas u over de wirwar van kleine steegjes. Een fascinerende en andere kijk op het leven in deze wereldstad!
7e dag – Xi’an
Na aankomst op het station van Xi’an rijden we naar het hotel waar we de volgende twee nachten verblijven. Na het ontbijt staat er een stadstour langs de hoogtepunten van Xi’an op het programma. We zien daarbij onder meer de 13,7 km lange stadsmuur, de in 742 gebouwde Grote Moskee (één van de grootste moskeeën van China), de schitterende boeddhistische Pagode van de Wilde Gans en de Beltoren.
8e dag – Xi’an
Vandaag maken we kennis met het Terracottaleger, het Banpo Museum en de Huaqing hotsprings. Het befaamde Terracotteleger is beslist de voornaamste trekpleister. Xi’an was de zetel van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Deze keizer gaf opdracht tot de vervaardiging van het wereldberoemde terracottaleger dat na zijn dood zijn graf moest bewaken. 7000 Soldaten en paardenfiguren zijn blootgelegd en daarmee wordt het beschouwd als de belangrijkste archeologische vondst van de vorige eeuw. In het Banpo Museum komt de Yangshao cultuur (4500 tot 3750 v. Chr.) tot leven. Bij de ca. 3000 jaar geleden ontdekte Huaqing hotsprings zijn vijvers, baden en prachtige tuinen aangelegd. Vanavond kunt u deelnemen aan een dinershow.
9e dag – Xi’an-Luoyang
Na een vrije ochtend gaan we bij het station van Xi’an aan boord van de trein naar de oude stad Luoyang, gedurende de Suidynastie de hoofdstad van het keizerrijk. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel.
10e dag – Luoyang-Nanjing
We maken kennis met de Witte Paarden Tempel en het oude stadshart. Bii het facultatieve excursiepakket rijden we vanmiddag naar de ongeveer 13 km buiten Luoyang gelegen beroemde Longmengrotten. De vele tienduizenden boeddhistische beelden zullen indruk op u maken. We rijden aansluitend naar het station voor de volgende treinreis, bestemming Nanjing (nachtrit).
11e dag – Nanjing De trein rijdt het station van Nanjing binnen. We gaan van boord en rijden naar het hotel voor het ontbijt. Vervolgens verkennen we Nanjing, eens de hoofdstad van 8 dynastieën. We zien onder meer het mausoleum van Sun Yat-sen (de leider van de Kwomintang), de Linggu tempel en de Mingtombe, het grafmonument van de eerste keizer van de Mingdynastie.
12e dag – Nanjing-Suzhou
Na het ontbijt reizen we per bus naar onze volgende prachtige bestemming, Suzhou. Deze stad staat bekend om de sierlijke tuinen, de zijde-industrie, de borduurkunst, de kunstnijverheid en het uitgebreide netwerk van kanalen waar tegenwoordig helaas nog maar een klein stukje van over is. We bezoeken vandaag Tongli, ook wel ‘het Venetië van het Oosten’ genoemd, vanwege de talloze kanaaltjes en waterwegen die dit plaatsje doorkruisen. In Suzhou zelf bekijken we de kleine en serene Lingering Garden, een zijdefabriek en de Panmen Gate, de 2500 jaar oude stadspoort. Overnachting in Suzhou. Vanavond voor de liefhebbers een dinershow.
13e dag – Suzhou-Shanghai
Per bus naar de fascinerende metropool Shanghai voor twee overnachtingen. Tijdens een stadstour passeren talloze bezienswaardigheden de revue. Zo zien we onder meer de Yuyuan tuin, die in het midden van de 16e eeuw werd aangelegd en een goed voorbeeld is van de traditionele Chinese tuinarchitectuur. We wandelen natuurlijk ook over de Bund, de prachtige boulevard waar altijd een gezellige drukte heerst. De boulevard ligt langs de Huangpu-rivier met zijn wereldberoemde en bijzonder fascinerende skyline. Ook Nanjingroad en de Jade Boeddha tempel, die zijn naam dankt aan twee boeddhabeelden, gesneden uit één stuk witte jade, ontbreken niet op het programma!
14e dag – Shanghai
Vrije dag. Alle tijd om zelf Shanghai verder te ontdekken. Wanneer u het excursiepakket geboekt heeft, bezoekt u vandaag de Wereld Expo 2010, met als thema `Betere Stad, Beter Leven`. Natuurlijk bekijkt u hier het Nederlandse paviljoen `Happy Street`, gebouwd in de vorm van een 8, het Chinese geluksgetal.
15e dag – Shanghai-Hangzhou
Vrije dag in Shanghai. Vanavond reizen we per bus naar Hangzhou voor de laatste nacht op Chinese bodem.
16e dag – Hangzhou-Amsterdam
Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst nog dezelfde dag.

2011 – Hong Kong – Guangzhou – Guilin – Yangshou – Kunming – Dali – Lijiang – Shangri La

Reisprogramma 31 dagen Zuid-China – april 2011
Dag 1 :  Met Cathay Pacific – 13:05 uur vertrek Amsterdam Schiphol
Dag 2 :  Aankomst Hong Kong 7:05 uur – Hotel: Harbour Hotel – Hong Kong verkennen shoppen!
Dag 3 :  Hong Kong verder verkennen, naar Aberdeen Harbour. Rondvaart door de haven.
Dag 4 :  Met de trein naar Guangzhou, naar de Canton Tower, de hoogste toren van China, 600 mtr. hoog.
Dag 5 :  Wandeling door Guangzhou, oude stad bekijken. Naar de Qingping markt. Met de nachttrein naar Guilin.
Dag 6 :  Guilin bekijken, rondwandeling door de stad maken en het omliggende karstgebergte bekijken.
Dag 7 :  Rondfietsen door het karstgebergte van Guilin. Naar de Rietfluitgrot.
Dag 8 :  Naar Ping’an, de rijstterrassen bekijken. Wandeling maken in de omgeving.
Dag 9 :  Wandeling naar Zhongliu: de Rade Yaovrouwen wassen daar hun lange haar.
Dag 10 : Met de bus naar Yangshou door het mooie karstgebergte.
Dag 11 :  Yangshou verkennen. Boottochtje maken op de Li-rivier. ‘s Avonds watershow Impressions Liu Sanjie
Dag 12 : Naar Kunming met het vliegtuig. De Hutongs ofwel “Xiang” van Kunming bekijken.
Dag 13 : Kunming bekijken, de Yuantong Si Tempel en het green Lake Park.
Dag 14 : De omgeving van Kunming verkennen, De Westelijke heuvels (Xi Shan) met de Drakenpoortgrotten.
Dag 15 : Naar het stenen woud van Shilin. Naar de markt van Lunan.
Dag 16 : ’s Morgens vroeg het stenen woud bezoeken. Wandeling door het stenen woud maken.
Dag 17 :  Naar Dali, mooie oude binnenstad bekijken,  (Jim’s Guesthouse)
Dag 18 : Wandeling door het mooi oude centrum van Dali maken.
Dag 19 :  Naar de Tempel van de 3 pagodes en fietstocht over het platte land.
Dag 20 : Boottocht maken over het Erhai meer en naar de vlindertuin.
Dag 21 :  Naar Shangri La (Zhongdian). Prachtige, afwisselende bustocht van 8 uur
Dag 22 : Shangri La bekijken = Klein Tibet. Naar de Songzanlin Tempel (Lama Tempel).
Dag 23 : Prachtige wandeltocht door de Blue Moon Valley. Bezoeken van traditioneel Tibetaans huis en baden in de hotspring.
Dag 24 : Met de kabelbaan naar 4500 meter en daarna wandeltocht naar beneden.
Dag 25 : Naar Lijiang, de mooie oude binnenstad bekijken. ‘ s Avonds naar de Naxi Music Academy.
Dag 26 : Wandeling in de omgeving van Lijiang naar de Black Dragon Pool.
Dag 27 : Naar Macau, gokje wagen in een van de vele casino’s.
Dag 28 : De mooie oude Portugese binnenstad van Macau bekijken.
Dag 29 : Naar Hong Kong, nog wat shoppen.
Dag 30 : Naar Sai Kung in The New Territories van Hong Kong. Lekker vis eten.
Dag 31 : Met Cathay Pacific 00:15 uur vertrek uit Hong Kong –> aankomst op Schiphol om 6:35 uur

Translate»