2007 – Fiji

Bula iedereen,

Bula, dat is hier de standaard begroeting op Fiji en hoor je de hele dag door.
We zijn hier alweer 1 1/2 week en hebben al een lekker kleurtje gekregen.

Toen we hier aankwamen op het vliegveld werden we al zingend en gitaarspelend begroet, echt een tropisch welkom.
We hebben een nachtje doorgebracht in Nadi, maar daar is niet veel aan. Het is een rommelig plaatsje waar niet veel te halen is. We zijn dan ook meteen de volgende dag op de boot gestapt naar een eilandje in de Yasawa groep.
Nu iedereen even ogen dicht en stel je het volgende voor:
– superwit tropisch zandstrand
– felblauwe zee
– wuivende palmen  (trekken jullie het nog….???)
– 31 graden met een lekker windje
– mooi koraalrif voor de deur met de mooiste visjes
– hangmatten tussen de palmbomen
– matrasje om heerlijk op de zee te dobberen
Nou, zo hebben wij de afgelopen week aangetobt!!!!!!!

Na zo’n dag of drie op het ene eilandje zijn we naar het volgende gegaan, naar Mantaray Island. En de naam zegt het al, daar zitten Mantaroggen.
Dat zal niet iedereen evenveel zeggen, maar dat zijn hele bijzondere vissen, die (seizoensgebonden) maar op een paar plaatsen op de wereld te zien zijn, en hier zaten ze zomaar om de hoek!!!
De grootte varieert van 2 tot ongeveer 5 meter spanwijdte, het zijn planktoneters, geheel ongevaarlijk en heel gracieus in het water.
De eerste dag dat we daar gingen snorkelen zagen we er meteen al 7, echt uniek. Maar er stond een sterke stroming zodat we ze alleen voorbij zagen zwemmen. De volgende dag zat er een jonkie van 2 meter (!) en daar hebben we ruim een half uur mee gezwommen. We konden er naast gaan zwemmen, er onderdoor, we konden in z’n bek kijken, we hebben zelfs het topje van z’n “vleugel” aan kunnen raken, echt geweldig. De volgende dag zaten er een stuk of 4 en hebben we met twee weer een hele tijd gezwommen. Eentje kwam heel nieuwsgierig naar boven toe, en heeft zo wel 10 minuten langs ons aan de oppervlakte gezwommen, dit maak je dus nooit ergens mee, dat was super.

Na nog een dagje luieren zijn we weer naar het vaste land gegaan, hebben weer een nachtje in Nadi geslapen, en hebben de volgende morgen de lokale bus naar Pacific Harbour genomen.
Ook hier zitten we weer op zo’n vervelende plek, aan het strand, in een heel mooi huisje met openlucht douche, echt vervelend!!!! ha, ha,ha. We hadden geluk, want dit resort is pas geopend en daarom mochten we er voor een gereduceerd tarief in….kijk maar eens naar dit pareltje: http://uprisingbeachresort.com/
Hier zijn we naar toe gegaan omdat je hier heel bijzonder kunt duiken, ze voeren hier haaien !!!!!
En dat hebben we vanmorgen dus gedaan, ja, alles zit en nog op en aan, we hebben alle armen en benen nog…..
Er werd zo’n 600 kilo vis meegenomen om aan de haaien te voeren, en die kwamen daar wel op af.
We gingen naar beneden, naar zo’n 30 meter, en daar kwamen de verpleegsterhaaien en bull-sharks van ongeveer 4 meter effe een hapje eten, na een kwartiertje gingen we naar 10 meter en daar kwamen de witpuntrifhaaien, de zwartpuntrifhaaien en de grijze rifhaai op af, ook flinke knapen. Op een meter of 3 kwamen de rifhaaitjes nog een extra hapje halen.
De tweede duik gingen we naar 15 meter diep en nu gingen we de echte grote jongens voeren.
Hier kwamen normaal de bull-sharks op af en als we veel geluk hadden de tijgerhaai.
En we hadden vandaag geluk, al snel kwam er een gigantische kop uit de diepte, en kwam er een gigantisch lijf achteraan, een tijgerhaai van bijna 6 meter !!!!!!!
Even wat extra info, de tijgerhaai kan zo’n 6 meter lang worden, het zijn alleseters (ook mensen als ze zin hebben), zijn heel gevaarlijk en heel gracieus in het water!!!!!
Hij werd uit de hand gevoerd en kwam toen recht op ons af, hij was nog geen meter van ons af en we konden het beest echt goed bekijken. Hij heeft ongeveer een half uur rond ons heen gezwommen soms recht boven ons hoofd, echt super-cool. De bull-sharks (van 4 meter) bleven trouwens op gepaste afstand als “de tijger” aan het eten was……
Voor degene die nu denken, wat een bull-shit, en het zal wel, ze zullen wel overdrijven…..alles is op video vastgelegd en deze is binnenkort te zien bij ons thuis……
Al met al wat dat best stoer van ons, vonden we zelf….(voor extra info zie: “http://www.fijisharks.com”)

De komende week blijven we nog lekker luieren en mocht je met ons weg willen dromen, dan zitten we op de volgende locatie:  “http://www.bekanaislandfiji.com.fj”

Volgende week woensdag vliegen we naar Los Angeles, daar blijven we dan 2 nachten en volgende week zaterdagmorgen (shit, zo snel al..) om 8.00 uur, staan we weer op Nederlandse bodem.
Deze 3 maanden zijn echt omgevlogen en we weten zelf nog maar amper wat we in het begin allemaal gedaan hebben, we hebben er in ieder geval volop van genoten en hopelijk jullie ook een klein beetje door onze verhalen.

Translate»